Viallinen tuote 10/05 – 10/06

Aika mennyt ei koskaan palaa

Vuosi meni, tuotteet eivät juuri parantuneet – Viallinen tuote 10/05 – 10/06 on ohitse.

Mitä?

Viallinen tuote 10/05 – 10/06 on yksityisen kansalaisen protesti käsittelyssä olevaa uutta tekijänoikeuslakia ja musiikkiteollisuutta vastaan. Musiikin suurkuluttajana olen ostanut huomattavan määrän äänilevyjä ja omalta osaltani tukenut niin koti- kuin ulkomaisten artistien uraa. Jos musiikkiteollisuus haluaa pakottaa minut kuuntelemaan musiikkia viallisista tuotteista, polkee oikeuksiani ja loukkaa minua, minä protestoin. Lompakollani. Lokakuun 2005 (10/05) ja lokakuun 2006 (10/06) välisenä aikana en osta yhtään ÄKT:n jäsenyritysten kustantamaa äänilevyä.

Viallinen tuote tarkoittaa myös käsittelyssä olevaa tekijänoikeuslakia. Kuluttajana ja kansalaisena olen sitä mieltä että laki on epäselvä, tulkinnanvarainen ja täynnä epäkohtia – siis viallinen. Minä en äänestänyt kansanedustajia eduskuntaan säätämään huonoja lakeja. Säätäkää parempi.

Miksi?

Vastustan käsittelyssä olevaa ehdotusta uudeksi tekijänoikeuslaiksi. En vastusta tekijänoikeuksia; minusta työmiehen kuuluu saada palkkansa. Lakiehdotus on kuitenkin kokonaisuutena moraalisesti kestämätön. En voi hyväksyä sitä, että kansalaisena ja kuluttajana oikeuksiani poljetaan edes tekijänoikeuksien vuoksi. Se, että lain tulkitsema EU-direktiivi on huono ja kustantajien etujärjestöjen masinoima, ei voi olla syynä siihen että Suomessa hyväksytään lakiehdotus, jonka käytännön tulkinta ja valvonta on mahdotonta. Lisäksi uskon, että lakiehdotuksella ei tule olemaan käytännön merkitystä piratismin vastaisessa taistelussa.

Ennen kaikkea vastustan kuitenkin musiikinkustantajien ja näiden etujärjestön vähättelevää ja halveksivaa suhtautumista minuun, asiakkaaseensa. ÄKT ja sen jäsenyritykset haluavat ensin rajoittaa oikeuttani kuunnella omilla rahoillani ostamaa äänilevyä omistamillani laitteilla ja haluamassani paikassa – minä maksan musiikista, en rajatusta kuunteluoikeudesta. Sitten minun implikoidaan olevan potentiaalinen rikollinen ja kun otan huolestuneena yhteyttä kansanedustajaani, minua syytetään “johdettuun sähköpostikampanjaan” osallistumisesta. Tämän lisäksi ÄKT ja luovan alan tekijöiden etujärjestö – mahdollisesti jäseniltään kysymättä – lobbaavat surutta musiikkiteollisuuden puolesta ja esittävät mielestäni vääristeltyjä tietoja. Kansalaisten ja heidän sähköisiä oikeuksiaan puolustavaa järjestön vaikutusyrityksiä vähätellään ja pyritään kaikin keinoin sivuuttamaan. Meillä ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa. Siksi minä protestoin.

Miten?

Jättämällä ÄKT:n edustamien musiikkikustantajien äänilevyt vuoden ajan ostamatta; niin uudet kuin vanhat, ja niin koti- kuin ulkomaiset julkaisut.

Levittämällä tietoa. Aion kertoa tekijänoikeuslain epäkohdista ja musiikkiteollisuuden etujärjestöjen harrastamasta mustamaalauksesta ja perin tympeästä asenteesta aina kun se vain on mahdollista. En kuitenkaan aio sortua alatyyliin Pyrin välttämään sortumista alatyyliin (mutta joskus se vain on mahdotonta), uhkailuun tai “sähköpostikampanjaan” – jos otankin yhteyttä kansanedustajiin, levykauppiaisiin, journalisteihin tai muihin vaikutusvaltaisiin tahoihin, seison sanojeni takana. En halua häiritä turhaan – minulla on asiaa. Minä lopulta maksan teidän palkkanne. Sopii kuunnella.

Tukemalla artisteja ja pieniä levykauppoja suoraan. Käyn keikoilla ja ostan tuotteita, joiden tuotto menee suurelta osin artistille; paitoja ja muuta tavaraa. Ostan käytettyjä levyjä; niistä maksun saa edellinen omistaja ja levykauppias. Ostamalla ÄKT:n (ja sen kansainvälisen kattojärjestön) jäsenyritysten ulkopuolisten kustantajien tuotteita ja omakustanne-levyjä. Uutta tekijänoikeuslakia, kaikkine epäkohtineen, puoltavien artistien levyjä ja tuotteita en osta. Uutta tekijänoikeuslakia nykymuodossaan kritisoivien artistien tuotteita – kustantajasta riippumatta – ostan mielelläni.

Ostamatta jättämiäni levyjä en hanki piraattikopioina tai hae vertaisverkosta. Se nyt vain olisi tekopyhää.

Kuinka sinä voit vaikuttaa?

Jos koet, että uusi tekijänoikeuslaki polkee oikeuksiasi tai että musiikkiteollisuuden etujärjestöt syrjivät ja halveksivat sinua, taistele vastaan. Anna lompakkosi puhua; älä osta levyjä. Kerro mielipiteesi ja tee se asiallisesti. Tee oma kampanjasivusi ja kerro selkeästi mitä vastaan taistelet, miksi ja millä keinoilla. Jos haluat, voi käyttää oheista logoa symbolisoimaan kampanjaasi. Laita se näkyviin www-sivullesi, blogiisi, tai muuhun sopivaan paikkaan ja linkitä se kampanjatekstiisi tai tänne. Käytä keskustelupalstojen ja sähköpostien allekirjoituksissa tekstilinkkiä; tarkoituksena ei ole ärsyttää sivullisia.

Vastauksia ennen kysymyksiä

Digitaalinen musiikki ja nettikaupat: minun näkemykseni on se, etten osta mainittujen kustantajien tuotteita edes digitaalisessa muodossa. Se, ostatko sinä, on kokonaan oma asiasi – jos ostat drm-suojattua musiikkia, ainakin tiedät millaisin ehdoin olet musiikkia ostamassa. Tiedäthän?

Saako allekirjoittaa, kommentoida, linkittää, jne? Tämä ei ole vetoomus; ei tarvitse allekirjoittaa. Tämä on yksityisen kansalaisen protesti; saat osallistua ja protestoida kuten haluat, jos haluat. Voit linkittää tähän sivuun tai omaan vetoomukseesi – tai mihin vain. Voit kommentoida – olla puolesta tai vastaan tai herttaisen välinpitämätön – tämän sivun kommenttiosassa, omassa blogissasi tai missä nyt mieleen juolahtaakaan.

Mutta, entä artistit? Artistit joutuvat tässä pahaan välikäteen. Olen kuitenkin toiveikas sen suhteen että artistit osaavat selkeästi ilmaista oman mielipiteensä, mikä se ikinä onkaan. Minusta se on myös artistin velvollisuus; tässä kuitenkin on kyseessä heidän hengentuotteensa jakelu. Ostan mielelläni suosimieni artistien levyjä, jos nämä kertovat olevansa tekijänoikeuslain muutosta vastaan sen nykyisessä muodossa. Mielestäni on vain oikein vaatia nykyiseen lakiin parannuksia, kuitenkin niin että ne parannukset eivät törkeästi polje kuluttajien oikeuksia, tai että kokonaisehdotus ei ole niin käsittämättömän surkea kuin mitä se nyt on.

Entä kansanedustajat? Odotellaan vaan niitä seuraavia vaaleja. Joillain (hallitus – köh – puolueiden) edustajilla tuntuu olevan porkkanat niin syvällä korvissa, ettei tässä enää jaksa huudella. Luottamus kansalaisvaikuttamiseen ainakin koki varsin syvän kolhun. Kiva kun kuitenkin noteerasitte.

Linkkejä

Tekijänoikeuslaista:

Muuta:

Kuvat


(Alkuperäinen kuva on Janne Toivoniemen käsialaa; suurkiitos käyttöoikeudesta)

Tämä artikkeli julkaistaan Public Domainina. Tee sille mitä ikinä lystäät.

Päivitykset

– 28.9.2005 CMX katosi artisti- ja ostoslistasta.
– 28.9.2005 Uusi linkkilista muiden artistien kommenteista, sinne CMX ja YUP.
– 30.9.2005 Suora linkki Eduskunnan I käsittelyn päätöskeskusteluun ja Pixeli.netin koosteeseen muista linkeistä.
– 05.10.2005 Koska YUP on aiemmin linkitetty sivulla, laitetaan toinenkin linkki selventämään.
– 05.10.2005 Ja Absoluuttinen Nollapiste linkkilistalle henk. koht. kiinnostuksen vuoksi.
– 5.1.2006 Poistettu vanhoja linkkejä.

48 Responses to Viallinen tuote 10/05 – 10/06

 1. Kari says:

  Hienoa! Liityn joukkoon; itseasiassa päätin olla ostamatta ainuttakaan cd:tä, dvd:tä, vhs:ää jne jos tuo törkeä lakiesitys menee läpi! Ellei nyt työn kannalta jotain pakosti tarvitse, niin läpykät saavat puolestani pölyttyä rauhassa anttiloiden ym. hyllyillä.

 2. Jasmo says:

  Itseasissa CMX on kääntänyt kelkkansa ja on sitä mieltä, että laki onkin hyvä juttu.

 3. Jyväjeesus says:

  Mikään ei oo ärsyttävämpää kuin tunkea XHTML valid (tai CSS tai muu) linkki sivuille ja sitten sieltä löytyykin miljuuna virhettä!

 4. jope says:

  Mitä yksityinen kansalainen voi tehdä levylle, jonka on hyvää hyvyyttään ostanut, mutta cd-soittimen vaihduttua dvd-soittimeksi ei enää soi kotona? Mistä ostettu ja milloin, ei enää hajuakaan!

  Olisiko ollut parempi alunperinkin hankkia kyseinen levy piraattina, tai mp3:na netistä?
  Kukaan ei tunnu ottavan vastuuta tästä viallisesta tuotteesta. Levy-yhtiö kaikkein vähiten.

  Prkl! ei enää ikinä kopiosuojattua levyä tähän taloon!

 5. Jouni says:

  Syväjeesus, en usko että ketään voisi vähempää nyt kiinnostaa tuo.

 6. Jouni says:

  jope ainakin kun nuo kopiosuojaukset tulivat piti liikkeiden joko antaa suojatuista tuotteista suojaamaton versio tai rahat takaisin jos kyseinen levy ei soinutkaan asiakkaan soittimessa. Nykyistä käytäntöä en tiedä.

 7. Mörkö says:

  Sivuista : hyvät, napakat, informatiiviset sivut. Selkeät, henkilökohtaiset perustelut. Ulkoasu selkeä.

  Itse asiasta : asiallinen ratkaisu. Tein itsekin tuon saman ratkaisun koska minusta sananvapaus on liian iso hinta levylle. En myöskään halua olla missään tekemisissä minkään firman kanssa jonka toiminta polkee ihmisten oikeuksia ja jonka toimintamenetelmät eivät kestä lähempää tarkastelua (eettinen ristiriita).

 8. Ville says:

  Samaa olen ajatellut itsekin, levyjä en enää osta, jos uusi laki hyväksytään, kuunnellaan sitten vaikka radiota tai vanhoja levyjä ja käydään keikoilla. Joku ehtivä ja kykenevä voisi tästä muokata oikein virallisen adressin. Eiköhän tätä ostolakkoa ole muutkin ajatelleet.

 9. Jonas says:

  CMX:n sivuilta: “Me KANNATAMME uuden tekijänoikeuslain läpiviemistä, sillä se puutteineenkin (10v. valmistelutyötä EU-tasolla!) on parempi (ainoa) vaihtoehto kuin niitten aina samojen suurteollisuuden lobbarien yritykset vesittää koko tekijänoikeuden käsitteistö vetoamalla mediassa populistisiin pikkutäkyihin. “

 10. Hanna says:

  Yhdyn edellisiin puhujiin.En aio ostaa levyjä enää.Tyhjät levyt ostan ulkomailta(Ilman kasettimaksua)

  T:Suomen passilla varustettu roskapostiohjelma

 11. Johannes says:

  Lupaan olla ostamatta yhtään lakia puoltavan tahon kanssa tekemisissä olevaa levyä tai muutakaan tallennetta. Tyhjät levytkin tulevat jo nyt saksasta, koska se vain on järkevää. Tyhjä cd 0,15€ ja dvd kansineen 0,4€, eli vähemmän kuin suomessa on pelkkä kasettimaksu noissa(käsittääkseni).

 12. Merten says:

  CMX katosi allekirjoittaneen ostoslistalta, ja samalla myös sivun linkkilistalta.

 13. S R says:

  Tulevan lain mukaan kopiosuojatun CDn muuttaminen MP3 muotoon on rangaistava teko. Mutta musiikin imuroiminen netistä on vain moitittavaa.
  http://www.digitoday.fi/showPage.php?page_id=14&news_id=48395
  Mutta aion äänestää lompakollani. Jätän levyt ostamatta.

 14. vesapai says:

  Asiallinen kirjoitus jälleen kerran. Astun mukaan kampanjaan. Erityinen ärinäni täältä Yrjänälle.

 15. Merten says:

  Ville: Minun puolestani joku viitseliäs saa väsätä tästä virallisen addressin, jos haluaa. Itse en halua enkä jaksa kerätä addresseja tai ylipäätään organisoida mitään massakampanjaa. Tämä on henkilökohtainen mielenilmaus – minusta ostamattajättämispäätökset yleensäkin ovat henkilökohtaisia päätöksiä.

 16. Merten says:

  Jyväjeesus: WP tunkee tuota sivupalkkiin ihan automaagisesti. Virheet johtuvat, näemmä kaikki, omista virityksistäni. Minä en ole XHTML-yhteensopiva ja kaikinpuolin liian laiska jaksaakseni noita korjata. Otan offensiivisen linkin poies.

 17. Pera says:

  Huonokuuloisena en ole missään välissä välittänyt ostaa kovin kummoisia stereoita, ja näin ollen olen jo pitkään (varmaan jo vuosikymmenen) käyttänyt pääasiallisena “soittimenani” tietokoneen CD/DVD-asemaa. Ja karu totuus on, että nykypäivänä yhä useampi levy kieltäytyy laitteistollani soimasta.

  Näin ollen, varsinkin kun ostan valtaosan musiikistani Netistä (näitä haluamiani levyjä kun en ole Suomesta löytänyt pitkien etsintöjenkään jälkeen), vastaani osuu vähän väliä levy, josta olen maksanut pitkän pennin, mutta jota en voi kuunnella purkamatta kopiointisuojausta. Ja tämä suojauksen purku vaatii aika usein musiikin kopioinnin kovalevylle.

  Eli tästä lähin jos satun myyjän puutteellisesta tuotekuvauksesta (kuka nyt haluaisi myöntää levyn olevan kopiointisuojattu? sehän romahduttaisi myynnin!) johtuen tietämättäni ostamaan kopiosuojatun levyn, olen rikollinen jos haluan sitä kuunnella? Joopa joo.

 18. Ykä Pönttö says:

  Tulostakaa ihmiset tarroiksi noita “Viallinen tuote” kuvia ja liimailkaa vaikka levykaupoissa oleviin ÄKT:n jäsenyritysten julkaisemiin levyihin.

 19. Merten says:

  Linkki YUP:n kannanottoon lisätty. Se ei ole niin(kään) yksiselitteinen kuin CMX:n. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että jos vetoomuksella edesautetaan nykymuotoisen lain hyväksyntää (vrt. Elvis ry:n vetoomuksen uudelleenlämmitys), menee liikaa lapsia (lakiehdotuksen ne puutteet, joihin vetoomuksessa ei oteta kantaa) pesuveden mukana.

 20. vesapai says:

  Kuten Kulttuuriuutiset.net sanoo, “Tuossa aiemmassa 600 hengen vetoomuksessa pyydettiin eduskuntaa hyväksymään hallituksen esitys sellaisenaan.” – ja siinä se. Tätä myös Martikainen ja Yrjänä kannattavat kaikkine ongelmineen.

  Me kriitikot olemme varmasti samaa mieltä niistä ranskalaisista viivoista jotka esim. Tynkkynen YUP-linkissä sanoo, mutta sitä emme kannata, että jalojenkaan päämäärien vuoksi mikä tahansa suhraisu jota laiksi kutsutaan voidaan lyödä läpi. Me kriitikot kun sanomme, että lisäsäädöllä laista voitaisiin saada huomattavasti parempi kaikkien kannalta. Miksi tätä on monen niin vaikea tajuta?

 21. Merten says:

  Vesa sen sanoo niin kuin minä tarkoitin. En tiedä missä muodossa lakiesitys Elvis ry:n kevään vetoomuksen aikana oli, mutta jos artistit kannattavat nykymuotoista esitystä, olen eri mieltä. Se on huono esitys. Artistit – yksilöinä ja yhteisönä – ovat vapaita olemaan mieltä ovat. Minulta ei ropoa irtoa esitystä nykymuodossaan kannattaville.

 22. vesapai says:

  Koska täällä CMX:n “kannanotto” linkitetään, lienee syytä huomauttaa, että nyt yhtyeen uutissivulla ollut kannanotto (alkup. teksti luettavissa esim. http://www.dotkommuuni.com/olenrikollinen/?p=25 ) on muuttunut; jäljellä on alkuperäistekstistä vain eka kappale. Syitä voi kukin arvuutella kotiluolassaan.

 23. Isi says:

  Jep,

  Itse asiassa ihan periaatteen vuoksi en ole vielä koskaan ostanut kopiosuojattua levyä. Tulevaisuudessa tuskin suojaamatontakaan.

  Taitavat levyostokset jäädä aika vähälle lukuunottamatta ulkomailta tulevia hankintoja.

 24. Lainkuuliainen kuluttaja says:

  Asiaa puhutte Merten, Isi ja monet muut.

  Ei mene läpi tällainen, vaikka kuinka artistien oikeuksilla ratsastettaisiinkin. Huono laki, ammattitaidottomat valmistelijat.

  Kiitos ÄKT ja Gramex jäsenineen, OPM:n virkamiehet sekä kulttuuriministeri Karpela. Koska kerran niin kovasti haluatte, ettemme me tavalliset kuluttajat enää toimintaanne tuotteita ostamalla häiritse, kannan minäkin korteni kekoon.

  Kopiosuojaamattomienkin levyjen ostaminen loppui tähän paikkaan. Palataan asiaan, jos otatte järjen käteen.

 25. madbro says:

  Mietityttää oikein, minkälaiset ihmiset pitävät valtaa tässä maassa, eli mihin on kadonnut “Maalaisjärki” ?

  Suuri osa eduskunnasta reputtaisi luetun ja kuullun ymmärtämiskokeissa, sama koskee tabdloidilehtien toimittajia.

  Olisikohan aika asettaa kansalliset edut EU:n edelle?

  Viallinen tuote – http://merten.kapsi.fi/?page_id=110 Jätetään ÄKT:n jäsenyritysten levyt ostamatta vuoden ajan.

 26. madbro says:

  Jatkoa edelliseen: Emmehän osta viallisia tuotteita, -EMMEHÄN !

  Uusi laki, voimaan tulessaan (mikäli) kohtelee kaltoin kuluttajia josta seuraa haittaa myös artisteille sekä tuottajille ja ns. edunvalvojolle… Mm. ÄKT:n Arto Alaspää voi unohtaa jäävänsä eläkkeelle ko. instanssista.

  Jään mielenkiinnolla odottamaan, kumpi voittaa:
  Ahneus vai järki ?

 27. Mika says:

  Voisiko näillä aiheeseen liittyvillä sivuilla olla lista kansanedustajista ja heidän äänistään. Jokainen voisi seuraavissa vaaleissa tsekata “oman” edustajansa mielipiteen.

 28. Merten says:

  En minä ainakaan kykene muodostamaan kauhean kattavaa listaa kansanedustajien toimista, poislukien mediassa esillä olleet – enkä oikeastaan edes halua. En niin käytännöllisistä syitä (aika ja halu eivät riitä käymään lävitse noita eduskunnan papereita, jos ne vaikka sattuisi netistä löytämään), enkä toisaalta koe tarpeelliseksi listata edustajia. Vaikka puolueita mielummin, näinä ryhmäkurin vahvoina aikoina.

 29. Timo says:

  Mitä jos kaikki tällä sivulla vierailleet, äänestäisivät seuraavissa eduskuntavaaleissa uutta nuorta ehdokasta, ei noita mistään mitään tietämättömiä kalkkiksia jotka ajavat vain omaa etuaan (lue nostavat vain elintasoaan)? Saisimmeko vihdoinkin eduskunnan ja ministerit jotka todella tietäisivät mitä tekevät, kun tulee tälläisiä älyttömiä lakiehdotuksia vastaan…?

 30. Merten says:

  Ei puutu kuin se nuori, pätevä ja tällä saralla valveutunut ehdokas. Aika vähän noita tuntui viime vaaleissa Helsingin vaalipiireissä olevan liikkeellä.

 31. Kari says:

  Onhan tuota piraattihysteriaa lietsottu ennenkin:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Home_taping_is_killing_music

 32. jeppe says:

  Jotenkin näin kyynisenä tulee vain sellainen fiilis, että sikäli mikäli tämmöiset ostoboikotit laajemmin yleistyvät, levy-yhtiöt norsunluutorneissaan vetävät sen johtopäätöksen että levymyynti hiipuu piratismin takia, ei sen takia että heidän tuotteensa olisivat viallisia tai sisällöt täyttä tuubaa… Sitten he keksivät ruveta vaatimaan entistä enemmän sananvaltaa siihen miten kuluttajat musiikkia kuluttavat. Toivon itsekin, että olen väärässä.

 33. thebanzai says:

  Ihan sama. Sitten vaihdetaan musiikinkuuntelu sienestykseen. Kerätään vaikka haaparouskuja.

 34. madbro says:

  No niin.. Nyt se torttu on sitten hyväksytty.
  Tuli piste meikäläisen levyhankinnoille. Päätös omalla kohdallani astuu voimaan heti.

 35. madbro says:

  http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/thw/trip/?${BASE}=aanestys&${THWIDS}=0.7/438038&${html}=aan5000&${THWURLSAVE}=7/438038&${maxhits}=1000

  Bongatkaa tuolta oma kansanedustajanne mielipide…

 36. someone says:

  Itse olen ottanut toisenlaisen tavan tukea musiikkia ja artisteja. En enää osta cd-levyjä, mutta sen sijaan ostan esim. LP-levyjä ja suoraan digitaalista musiikkia.

 37. Merten says:

  Minä en ole kauhean innostunut ostamaan digitaalista musiikkia, mikäli se on kopiosuojattua. Se, että suojaukset on usein mainittu käyttöehdoissa ja käyttäjän ainakin oletetaan tietävän ostamansa musiikin käyttörajoitukset, ei paljoa lohduta jos kuuntelukokemukseen päästäkseen haluamillaan välineillä pitää murtaa suojaus. Reilumpaa se on kuin cd-standardin rikkominen, mutta ei minulle henkilökohtaisesti käyttökelpoisempaa.

  Suojaamatonta musiikkia (tai sellaisella mekanismilla, joka ei rajoita kuuntelumahdollisuuksia ja jonka suojausta ei tarvitse murtaa – jos sellaista nyt on tai tulee) myyvät kaupat ovat sitten asia erikseen.

 38. mandrl says:

  Hyvin kirjoitettu lista. Kiitos! Ostoboikotti on itselläni kypsynyt jonkin aikaa, mutta nyt lienee aika toteuttaa. Päätetty.

  CMX pois listoilta? No, elämä on.

  Sitten alkaakin ihan uusi jännittävä elämä!
  Onkohan mahdollista löytää netistä hyvää musaa? Tai Magnatuden kaltaisista “paremmista”, suojaamattomana ja digitaalisessa muodossa musaa myyvistä nettikaupoista? Varmaankin kyllä, ehkä jopa helpommin kuin kaupan levyhyllyistä.

  Linkkivinkki: http://www.riotfolk.org/

 39. madbro says:

  Nyt se sitten viimein kävi ilmi. Suomen Tasavallan
  Presidentti Tarja Halonen on rähmällään vähän sinne sun tänne, vaan ei kansalle. Ei malttanut odottaa adressia vaan meni sitten vahvistamaan Lex Karpelan…

  http://www.itviikko.fi/uutiset/uutisalue.asp?alue=yleis&UutisID=70578

  No niin, nyt sitten masinoimaan Halosen uudelleen valintaa vastaan…

 40. Tintti says:

  CMX:n kanta on ilmeisesti taas muuttunut? Kysymysosiosta pari päivää sitten:

  [11.10.2005]
  [Kysymys] “Kanssaihmiset, tekijänoikeuslaki herättää närää. Musiikin ihmisille laki saattaa tuoda jotain helpotusta elämään, mutta tässäpä ongelma piilee. Koko laki on suunniteltu liiaksi musiikin perspektiivistä. Kai musiikintekijät kulttuuri-ihmisinä pohditte myös, mitä laki tekee esimerkiksi kirjoille ja elokuville? Ylipäätään sananvapaudelle? Pysyttekö yhä allekirjoitustenne takana nämä asiat mielessä?”

  [CMX:n vastaus] “Nyt, ehdittyämme perehtyä asiaan hieman olemme hämmentyneitä. Läpimennyt laki sisältää typeryyksiä ja epäoikeudenmukaisuuksia, joita ei voi kannattaa. Ja se kopionsuojauspurkukielto on surkuhupaista. Alkometrit olutpulloihin! (Y: Vetoomus, jota musiikintekijät allekirjoittivat keväällä ei koskenut tämänmuotoista lakia, vaan asian eteenpäinvientiä yleensä. Vetoomusta on käytetty julkisessa sanassa väärin.)”

  Anssi Kelan kanta taas löytyy täältä:
  http://www.anssikela.com/forum/viewtopic.php?t=1098

  Ja ostoboikotissa olen mukana, vaikkakaan se ei paljoa näy koska en muutenkaan musiikkia harrasta.

 41. Tero says:

  Asiaa. Mukana olen ostoboikotissa.

  Vaikkakaan levyjä en paljoa ole ostellut, mutta leffoja olen vuokrannut. Lopetan sen nyt kokonaan. Tekijänoikeusjärjestölle mun rahat ei enää mene.

 42. Wille says:

  Minulle jäi sellainen tunne, että sinä pekäät lähinnä muutosta, sensijaan että olisit oikeasti huolissasi yhteiskuntamme tulevaisuudesta. Olet kovin huolissasi siitä, että oikeuksiasi poletaan. Ihmiset ovat protestoimisaltiimpia silloin kun niiltä otetaan pois oikeuksia jotka niillä on alunperin ollut. Se on vähän niinkuin yrittäisi nätisti pyytää kämpän avainta takaisin tyttöystävältä ilman katkaisematta suhdetta. Se suuttuu, protestoi ja vaatii selitystä. Et sinä kaipaisi näitä oikeuksia jos nämä rajoitukset olisivat olleet voimassa sinun syntyessäsi.

  Ilmaisit myös tyytymättömyytesi siihen mitä äänestämäsi päättäjät oikein eduskunnassa säätävät. Se että sinä olet ylipäätänsä äänestänyt, tarkoittaa sitä että sinä olet ottanut osaa demokratiaan, ja siten myös hyväksynyt demokratian tavan säätää lakeja ja minkä tahansa lain ne sattuvat säätämäänkin. Jos olet äänestänyt, niin sinulla ei ole oikeutta valittaa.

  Jos olisin sinä, niin olisin huolissani ihan toisista rajoituksista. 1984 tulee. Oletko valmis?

 43. Merten says:

  Olet, toki, aivan oikeassa. Minua inhottaa myös muutos; en ole valmis tai halukas muuttamaan musiikinkuuntelu- tai kulutustottumuksiani. Miksi minun pitäisi olla? Olen varsin tyytyväinen tottumuksiini sellaisina kuin ovat, ovat palvelleet minua hyvin jo pitkään. Minulla ei myöskään ole suurta halua muuttaa laitteistoa ja ohjelmistoja joilla musiikkini nautin.

  Mitä päättäjiin tulee, olen äänestänyt ja ottanut osaa demokratiaan. En ole valmis luottamaan ammu-ja-unohda -taktiikkaan, jonka mukaan pystyn vaikuttamaan tälläisiin asioihin kerran neljässä vuodessa. En myöskään usko kansanedustajan kaikkivoipaisuuteen – siitä lienee tuli aika hyvä muistutus tekijänoikeuslain säätämisprosessin yhteydessä. Vaikka olisi miten fiksuja ihmisiä Arkadianmäki täynnä, eivät kansanedustajat voi hallita kaikkia erityisaloja ja jos eivät hallitse, luottavat yleensä asiantuntijoihin. Tässä tapauksessa valtaosalla asiantuntijoista tuntui olevan ns. oma lehmä ojassa, mitä myös lobbaamiseksi kutsutaan. Sekin olisi vielä jollain tasolla ihan hyvä, jos lobbaaminen olisi jotensakin tasapuolista ja käytäisiin faktapohjalta. Nyt ei käyty. Kuten ehkä huomaat, pienen miehen hiljainen protestini on suunnattu ensisijaisesti tätä vähemmän tasapuolista lobbaamista vastaan. Jos se samalla herättää kansanedustajat suhtautumaan kriittisesti asiantuntijoihin ja tapaan jolla asiantuntijat valitaan, niin kiva. En kyllä pidätä hengitystäni.

  Mitä toisiin rajoituksiin tulee, niin en ole ihan varma mihin viittaat, mutta olen kyllä huolissani aika monesta muustakin asiasta. Tähän liittyen, julkaisuformaattien rajaamisesta (WMA ja AAC vs MP3 ja OGG, jne), epäsuorasta vaikutuksesta laitteisiin ja ohjelmistoihin, avoimista standardeista, oman kontrollin menetyksestä siihen mitä oma kone ja sen ohjelmistot tekevät, takaisinsoitosta ja niin edespäin.

  Jos puhutaan uhkakuvista noin muuten, niin kyllä minua teletietojen tallennus ja seuraaminen kylmäävät jopa enemmän. Musiikinkuuntelijana tämä aihe nyt vain on harvinaisen lähellä sydäntä.

 44. Eza says:

  En tajua mitä vouhotat? Sä tuskin kenenkään palkkaa maksat saatika olet oikeutettu kopioimaan toisten musiikkia jos laki sitä ei salli. Jätä ostamatta levy jos koet kärsineesi vääryyttä äläkä poraa, yksinkertaista eikö totta? Maailmassa on paljon vääryyttä, kopiosuojaus ehka niistä pienin..

 45. Merten says:

  Pikaistuksissani varmaan kuvittelin että musiikkiteollisuuden tuloista leijonanosa tulee myydyistä äänitteistä. Ja kun ao. teollisuuden lobbaama laki kerran kieltää järkevänkin kopioinnin omaan käyttöön, teen tismalleen kuten ehdotat, ja jätän levyt ostamatta. Tässähän onkin tullut oltua jo seitsemän kuukautta kuivilla.

  Sitä vastoin, minä poraan juuri niin paljon kuin haluan. Oli vääryys pienin tai ei.

 46. Shrike says:

  Ezalle ei selkeästikään avaudu mistä tässä oikein on kyse. Mikä on ihan OK, jos tilanne ei haittaa niin oletan ettei musiikki ole kovinkaan tärkeä harrastus/intohimo/työ.

Comments are closed.