Apple julkaisi eilen uuden Music palvelunsa ja kieltämättä julkaisua edeltänyt hype veti minuakin puoleensa. Olen käyttänyt Spotifyn maksullista preminiunm-palvelua siitä lähtien kun sitä Iphonen kautta kuunnellessa vaadittiin, ja vaikka käyttö nykyään on satunnaista, on se silti säännöllistä. Perheessä on kaksi muutakin Spotifyn tiliä, ja yllättäen perheen teini on varsinainen voimakäyttäjä. Tämä on kuitenkin tarkoittanut noin 30 euron kuukausikuluja ja Apple Musicin tarjous jopa kuuden perheenjäsenen yhteistilauksesta viidentoista euron kuukausihintaan houkuttelee. Toki on samaan hengenvetoon sanottava että myös Spotify tarjoaa perheenjäsenille 50%:n alennuksen kuukausimaksusta – tämä pitäisi varmaan ottaa käyttöön, mutta pitäisi jaksaa sumplia kaikkien kolmen tilin laskutukset, kun ainakin osa niistä menee operaattorin kautta.
En nyt varsinaisesti pysty kirjoittamaan mitään syväluotaavaa analyysiä Apple Musicista, mutta ensimmäiset käyttökokemukset siitä yhden illan ja aamun työmatkan ajalta jättävät vähän ristiriitaisen olon.
Musicin katalogi tuntuisi kattavan suunnillen samat artistit ja levyt kuin Spotifyn, ainakin omassa musiikkikuplassani. Todennäköisesti julkaisijat tunkevat samat sisällöt kaikkiin sopimuksiinsa, mikä käy ainakin minulle. Ameriikanenglannin tarjonta on valtaisia, mutta kotimaistakin löytyy hyvin valtavirran ulkopuolelta. Apple on selvästi panostanut musiikkisuosituksiin ja sovelluksen Sinulle -välilehti käytännössä muokkautuu seurattavien ja tykättyjen artistien mukaan. Apple on toimittanut varmaan kaikista ns. isoista nimistä jonkinlaisen essentials -soittolistan, mikä on toisaalta kivaa ja toisaalta kokee pienen inflaation heti alkuunsa.
Kuratoitua tarjontaa on muutenkin paljon; jokaiselle tyylilajille löytyy oma sivunsa jossa esitellään uusinta musiikkia ja valikoitua sisältöä. Lisäksi on valmiita soittolistoja eri aktiviteetteihin (joita on pari hassua) ja parin ulkopuolisen palvelun kuten Pitchforkin ja Shazamin tuottamia. Kyllähän näihin hetken tutustuu, mutta tarjonta ei varsinaisesti erotu Spotifyn vastaavasta. Ymmärtääkseni ruotsalainen kilpailija on palkannut riveihinsä jonkun suomalaisen musiikkitoimittajan tekemään kuratointia, joten naapurimaa johtaa ainakin tällä saralla sisällön esille tuomisessa.
Applen Beats1 -radiokanava on periaatteessa kiva idea, varsinkin lupaus siitä että radioäänet valitsevat itse mitä soittavat. Rokkipoliisi ei tykkää kun juontajat puhuvat kappaleiden päälle, eivätkä tekopirteät ja -innostuneet juonnot muutenkaan oikein kolahda umpimieliselle suomalaiselle, mutta onhan siinä jotain siistiä että kanava on 24h livenä ja juontajat tulevat mukaan eri puolilta maailmaa. Uuden musiikin kuuntelu tekisi muutenkin hyvää tällaiselle fakkiintuneelle rokkiurpolle.
Sisällön puolesta Music on heti julkaisun jälkeen siis melko hyvässä kuosissa ja eittämättä Applen massiivisella panostuksella tämä puoli tulee vain paranemaan. Kolikon kääntöpuolena taistelu eksklusiivisuudesta varmaan jatkuu än yy tee nyt.
Se, missä Music huitoo epätoivoisesti metsän ja välttävän suorituksen välillä on sovelluksen käytettävyys. Todennäköisesti ongelmien taustalla on osittain integraatio Itunesiin, osittain se että olen tottunut käyttämään Spotifytä, ja osittain se että Apple kuvittelee taas tietävänsä miten musiikkia halutaan kuunnella.
Ainakin itselleni Spotifyn käyttö perustuu lähes täysin omiin soittolistoihin, ja soittolistojen kokoamisen Music on tehnyt erinomaisen hankalaksi. Ne ovat käytännössä samoja listoja Itunesin (tai mikä nyt on korrekti termi musiikille joka aiemmin on joko itse ladattu laitteeseen tai ostettu Itunes Storesta) ja löytyvät Musicin Oma Musiikki -välilehdeltä. Jotta Musicista löydettyjä kappaleita voisi lisätä soittolistoille, pitää ottaa käyttöön ICloud-tallennus, joko niin että se ylikirjoittaa lokaalin musiikin, tai yhdistämällä lokaalit kappaleet ja soittolistat Musicin vastaaviin. Käytännössä siis laitteella ollut musiikki viedään pilveen ja Musicista löydetty survotaan samaan paikkaan. Teknisesti tämä tuntuu järkevältä, mutta ensimmäiseksi tulee mieleen että Apple haluaa myydä käyttäjille lisää ICloudin tallennustilaa, kun se ilmainen viisi gigaa ei nyt riitä edes kuvien tallentamiseen.
Ensimmäisenä päivänä ICloudin käyttöönotto takkusi muutenkin, todennäköisesti koska Applen serverit huusivat hoosiannaa käyttäjien yhdistellessä kirjastojaan. Puolen vuorokauden jälkeen kirjastojen yhdistäminen onnistui jo ihan hyvin. Eittämättä käyttäjäryntäyksen oireita on ollut muitakin.
Muutenkin Musicissa on jotenkin jakomielitautinen suhtautuminen palveluna kuunneltavaan musiikin ja oman musiikin välillä. Esimerkiksi kuuntelussa olevan kappaleen voi lisätä sekä soittolistaan että omaan musiikkiin. Soittolistalle lisääminen näyttäisi kuitenkin lisäävän kappaleen myös omaan musiikkiin. Viekö soittolistojen teko siis tilaa ICloudista? En tiedä, ehkä, enkä oikein jaksaisi selvittää. Joka tapauksessa Music on tarpeettoman monimutkainen konsepti verrattuna Spotifyihin, joka on ensi sijassa musiikintoistopalvelu ja lokaali sekä ostettava musiikki ovat enemmänkin huomaamattommia lisäpalveluita. Tässä mielessä Music on ihan kauheaa paskaa yhtiöltä, jonka tuotteiden Pitäisi Vain Toimia ™.
Muitakin kummallisuuksia löytyy, kuten nyt esimerkiksi se että jakaessa kappaleen sosiaaliseen mediaan Music ystävällisesti tekee linkin Itunes-kauppaan. Applen laitteilla avattaessa linkki eittämättä toimii kuten halutaan, mutta Wintööt-koneella kappalelinkki vie Itunes Storen webbisivulle. Että jos haluat jakaa kivan kappaleen kavereittesi kanssa, niin ensi sijassa Apple haluaa myydä sen kappaleen kavereille. Soittolista-linkki haluaa avata koneella Itunes-ohjelman, jonka eilen illalla haettu Wintööt-versio oli onnellisen tietämätön koko Musicista.
En ole ehtinyt katsomaan onko Musicissa Spotifyn luksus-toimintoja kuten nyt vaikka kollaboratiivisia soittolistoja, joiden ympärillä on vietetty useampikin virtuaalinen musiikkitapaaminen (jotka ovat mm. parasta). En ainakaan löytänyt mitään tällaista toimintoa.
Pitää tietty antaa päivän vanhalle palvelulle aikaa päivittyä ja saada uusia ominaisuuksia, mutta tällä hetkellä Spotify vie konseptissa ja käyttömukavuudessa Musicia noin 6-0. On vaikea nähdä että Apple pystyisi kuromaan tätä eroa umpeen kolmen kuukauden kokeilujakson aikana. Toki ennen lopullisen tuomion julistamista täytyy laittaa perheen anglosaksisen popmusiikin suurkuluttaja testikäyttämään Musicia – veikkaan että radiokanavalla ja kuratoiduilla listoilla on teinille paljon enemmän annettavaa kuin minulle.
Aijoo, se Connect. Sisäänleivottu instagram artisteille. Huoh. Se että Musicista näkee myös artistien musiikkivideoita on huomattavasti käytännöllisempi ominaisuus.