Hiusverkosta tietoverkkoon, pääasia on valvonta

Naapurimaan valtiopäiväelin päätti sitten, mielenosoituksista ja vastalauseista huolimatta, antaa paikallisen puolustelulaitoksen radioamatööriosastolle oikeuden valvoa ulkomaille kulkevia tietoliikenneyhteyksiä. Vaikka Ruotsin puolustusvoimia on lähtökohtaisesti hankala pitää uhkana, mieli muuttuu kummasti kun asiaan tutustuu tarkemmin. Kun käytännössä kaikki suureen maailmaan kulkevat tietoliikenneputket kulkevat naapurimaan lävitse, ja näin ollen melko helvetin iso osa tietoliikenteestä on potentiaalisen urkinnan alla.

Vaikka ihan niin tinahattuinen en ole, että uskoisin operaattoriputkassa istuvan Helge-Göranin seuraavan juuri minun surffailutottumuksiani, suunta pelottaa. Kaikki tietysti perustellaan maailman muuttuvalla turvallisuustilanteella ja terrorismin uhalla. Siinä on kyllä nerokkain keppi- ja Troijan Hevonen sitten villin lännen kommunistivainojen.

Sillä välin kun toiset nostavat kissaa pöydälle kotimaisissa valtiopäiväelimissä (ja siinä sivussa keräävät poliittiset irtopisteet taskuun, kuten oikein onkin), sitä herkeää itse pohtimaan periaatteellisia tapoja vastustaa tälläista kehitystä. Olisikohan kellään takataskussa näpsäkkää esimerkkiä siitä miten esimerkiksi G(oogle)Mailin kautta kulkeva bittivirta liikkuu? Mihin gmail.com liikenteen ohjaa, mitä kautta postit oikeasti kulkevat, ja miten suuri osa tästä liikenteestä kulkee Ruotsin lävitse? Sinällään, vastaavanlaista valvontaa harrastetaan takuuvarmasti muun muassa Yhdysvalloissa, joten valvontakohtia on netti väärällään.

Tuskin maltan odottaa sitä hetkeä, kun sähköpostin salaus lyö viimein itsensä lävitse paitsi yleisenä käytäntönä, myös helppokäyttöisenä työkaluna. Onhan noita nytkin vaikkapa FireGPG, mutta kun työkalun käytön ohella pitäisi paitsi opetella kokonaan uusi ajatusmalli, ja opettaa se kavereillekin, nousee kynnys turhan korkeaksi. Sitäpaitsi hataran ymmärrykseni mukaan sähköpostin pitäisi kulkea salattuna kotikoneelle asti, jotta hommasta olisi varsinaista hyötyä.

Mutta kiusa se olisi pienikin kiusa, saisivat valtiovaltojen superklusterit vähän lisää pureksittavaa. Eikä tulisi edes paha mieli, koska synkkä fakta lienee se, että terroristi joka ei ole viestinnässään valvontaa vähintään yhden askelee verran edellä, on hyvin pian entinen terroristi. Ja olisihan se melko maireaa, jos maailmanpolitiikan pelurit huomaisivat että on helpompaa poistaa syyt, kuin tuhlata aivan helvetisti resursseja seurauksiin – joiden varjolla voidaan sitten hummata kaikenlaista kansalaisten selän takana.

This entry was posted in Ihmelapsen viimeiset hetket and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Hiusverkosta tietoverkkoon, pääasia on valvonta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.