Lyhyesti maailmanlopusta

Vilkkaammalla mielikuvituksella varustettu ihminen voisi luulla että viimeisen viikon ajan on eletty lopun alun aikoja. Tälläinen arkinen havainnoija huomaa vain, että Blogilista on tehty uusiksi ja siinä bugeja. Käy vähän sääliksi toteuttajia, blogimaailma kun on armoton – jos joku ei ole tässä heti ja nyt, se on yhtä kuin iäksi mennyt. Tervaa ylle ja höyheniin. Se voi tietysti olla että jotain samankaltaista työkseni tekevänä olen muuttunut turhan immuuniksi virheille, ja kohta joku tulee lyömään otsaan “mut jos tää olis auto” -vertauksella.

Onhan se toisaalta kiva, jos johonkin aggrekaattoriin sitoudutaan niin että kun se hetken yskähtelee, palaute tulee ns. suoraan sydämestä, ja yleensä voimasanoilla kuorrutettuna. On tärkeä osa ihmisen elämää, sellainen palvelu. Jossain yhteisötutkijan kyynel herahtaa nurmikolle.

Mene ja tiedä; saatan olla julma, mutta en suoraan sanoen ymmärrä tätä itkun ja porun määrää. Jos nyt parissa viikossa lastentaudit katoavat, niin se on jo aika mukavasti. Jos joku sillä välin menee ja kirjoittaa definitiviisen kansalaisjournalismin riemuvoiton, jota kukaa ei älyä lukea Just Nyt, niin masennutaan sitten jälkeenpäin. Sillä välin jaksan seurata viikon hengentuotteitanne epäsäännöllisemmin, ja kainosti toivon ettei kenenkään tarvitse hamuta nitroja jos omat satunnaisen päivitykseni eivät ilmesty ahnaisiin pikku kätösiinne tässä ja nyt.

Viikonloppuna olin mökillä. Melko kivaa oli siellä, ei edes televisiota.

This entry was posted in Aiheeton and tagged . Bookmark the permalink.

18 Responses to Lyhyesti maailmanlopusta

 1. Kari Haakana says:

  (Kömpelö autovertaus pyyhitty pois)

  Olen kokolailla samaa mieltä; piti kirjoittaakin tiiviistä käyttäjäsuhteesta ja suhteellisuudentajusta ja muusta, mutta täältähän se tuli.

  Olen yrittänyt muutaman kerran vastaavissa tapauksissa “älä käytä jos ei kelpaa” -argumenttia, mutta se ei kelpaa. Suhde blogiaggregaattiin, sanomalehteen, radioasemaan tai web-palveluun on monilla oudon kiinteä, jopa perverssi. Jengi käyttää kauheasti energiaa ja vuosikausia (ihan oikeasti vuosikausia) aikaa selittämällä *sen todella surkean palvelun* keskustelupalstalla, miten tämä palvelu on niin surkea, että sitä ei enää jaksa käyttää. Ja huomenna uudestaan. Mind boggles.

  Mieleen tulee, että niitä vaihtoehtojakin olisi ja syntyisi enemmän, jos jengi rohkeasti äänestäisi jaloillaan silloin kun homma ei enää kelpaa.

 2. Anu says:

  Minä näkisin ärtymyksen syntyneen lähinnä siitä, että “uskollisia” käyttäjiä ikäänkuin lyödään märällä hanskalla naamaan tarjoamalla heille aiemman, toimivan palvelun sijaan keskeneräinen ja rikkinäinen palvelu, jota he eivät edes ole tilanneet.

  Itseänikin vähän kyrsi, muttei niinkään oman näkyvyyteni puolesta, vaan siksi, että jouduin etsimään muita keinoja päivittäisen blogiannokseni lukemiseen. Mutta nyt se homma hoituu eikä minua kauheasti enää kiinnosta.

  Luulen, että se kiinteä suhde syntyy blogilistan tapauksessa siitä löyhästä yhteisöllisyydestä, jonka keskipisteenä blogilista on. Google Readerilla blogien lukeminen on vaikkakin tällä hetkellä toimivampaa, myös steriilimpää ja jotenkin yksinäistä. Ja siksi ne tulevat huomenna uudestaan, vaikka ovatkin tänään kiukkuisia.

 3. Kriisi says:

  Lastentauti on se, kun toiminto on rikki – vaavilla on flunssa. Lastentauti EI ole se, että toiminto on tietentahtoen poistettu – vaavin käsi on hakattu irti. Valitettavasti Sanoma Digital on syyllistynyt vaavin infektoinnin lisäksi myös selkeään mutilointiin.

  Itse kyllästyin huonojen vertausten tekemiseen ja siirryin siihen Google Readeriin. Itkeminen kun tuskin auttaa.

 4. Merten says:

  Olen varsin paljon samaa mieltä steriiliydestä, minkä vuoksi GReaderia ja muita RSS-aggrekkaattoreita karsastankin. Ja toisaalta ymmärrän kyllä tavan ja tottumuksen kautta syntyneen suhteen välineeseenkin.

  Saatan olla julma teknologiahirmu, mutta mun mielestäni on aika selvää että aiemmin yhden henkilön virityksillä (olkoonkin samikki, joka on aika fakiiri muutenkin) pystyssä pysyneen palvelun uudelleen kirjoittaminen tuo väistämättä mukanaan lastentauteja. Ja olen valmis näin ikuisten betojen aikakautena niitä jonkin aikaa sietämäänkin. Jos eivät ajan myötä korjaannu, se on sitten toinen asia – että voiko ominaisuuksien kanssa elää.

  On noita vaihtoehtoja olemassa; jos ankkalampi saostuu, niin siitä vain toiviomatkalle. Mä luen ulkomaisen blogiannokseni readerilla.

 5. Merten says:

  Mikä sieltä nyt mutiloitiin helvettiin? Päivityksen pakottaminen? Que?

 6. Anu says:

  Minä taas (niinikään teknologiahirmuna) jotenkin näen asian niin, että kun nyt kerrankin hommaa on tekemässä yksittäisen tekijän sijaan oikea firma, sen pitäisi hoitua ammattimaisesti. Pari pientä lastentautia on ihan ok, mutta tuossahan oli ensi alkuun lähes kaikki pielessä.

 7. Merten says:

  Jos vain viilattais, niin joo. Mutta jos koko se alusta on kirjoitettu uudestaan, niin… En tiedä, kivahan se olis jois kaikki toimis ja olisi testattu. En nyt vain usko näin ikuisten betojen aikakautena moiseen törmääväni. Saa toki vaatia, mutta kyllä mä itse katselen paljon kiinnostuneemmin sitä miten nopeasti julkaisuviat korjaantuvat.

 8. Anu says:

  Tässä “ikuisten betojen aikakaudessa” on vähän sellaista vikaa, että pikkuhiljaa annetaan lisää narua ja kaikille lupa tehdä hommat huonosti. Ja sitten saadaan sitä mitä tilataan, yhä enenevissä määrin.

  Ei kunnolla tehty blogilista olisi tietenkään maailmaa pelastanut, kyse on ennemminkin ajatusmallista, jota minä ainakin vastustan vielä kovasti.

 9. Merten says:

  No, mä olen antanut periksi ja uskon, että raakileet valtaavat maailman. Se on sitten niiden kypsyminen, joka erottaa jyvät akanoista.

 10. Kriisi says:

  Tähän mennessä löydetyt amputaatiot: manuaalinen päivitys, listojen kirvesleikkaus, vapaus valita onko listoilla vai ei. Varsinkin viimeksi mainittu on aika oleellinen, eikä ylläpito ole vaivautunut vastaamaan sen perään kyselyihin (ainakaan kun viimeksi katsoin). Myös suosikkilistan kompaktiuden tuhoaminen vailla konfiguroinnin mahdollisuutta voidaan tulkita ainakin jäsenen murskaamiseksi, jos ei nyt ihan poisleikkaamiseksi.

  Ikävin lienee kuitenkin ylläpidon “muutosvastarinta”-asenne siinä vaiheessa, kun ihmiset valittavat nimenomaan toimimattomuudesta, ei feature-osastosta. Se nyt vain on loukkaavaa haistattelua, ihan niin kuin se olisi käyttäjien vika, ettei höskä toimi.

  Jos kerran synsteemi kirjoitettiin alusta uusiksi, niin en ymmärrä, miksei sitä ensin kirjoitettu alusta uusiksi vastaamaan toiminnoiltaan ex-nykyistä Blogilistaa, ja sitten kun hommat pyörisi ja alusta olisi stabiili, sitten vasta lähdettäisiin lisäämään kaikkea muuta. Koska kai fiksuna tietyisti kirjoittaisivat alusta helposti muokattavaksi. Eikös se mielessä se alun perin juuri siksi uusiksi kirjoitettukin.

  Kysymys alkaa olla triviaalia vaiheessa, jossa mitään tiedottamatta vanhoille käyttäjille on jätetty edes aktiivisesti kertomatta uusista käyttöehdoista. Tiedotus tässä touhussa on sukannut ja pahasti alusta alkaen, joten liekö mikään ihme, että jengi vetää herneen nenäänsä nyt aivan joka asiasta. Käyttäjiä kohdellaan “pakollisena pahana” mikä ei ole missään bisneksessä kovin terve pohja millekään.

 11. Merten says:

  Onko tästä “muutosvastarinnasta” nyt olemassa jotain muutakin kuin se, että yksi ylläpitäjä erehtyi käyttämään samaa blogipostauksessa, se tulkittiin ihan tulkitsemalla väärin, ja nyt haetaan tulta soihtuihin? En ole niin tarkkaan seurannut että osaisin sanoa, mutta muistuu mieleen yksikin vanha kirjoitus sivuavasta aiheesta. Päinvastoin, mun mielestäni kommunikaatio on ollut varsin asiallista, jos nyt määrässä voisi aina olla toivomisen varaa.

  Mitä tulee noihin ominaisuuksiin, niin joo – jotkut selkeästi puuttuvat, joitain on luvattu takaisin, jotkut nyt ovat vähän meh.

  Miksi ihmeessä joku haluaisi kirjoittaa alustan tismalleen samanlaiseksi kuin entinen on ajatus, joka mun päähäni ei mahdu. Se kyllä mahtuu, että kehittäjien ja käyttäjien toiveet eivät täysin kohtaa (eikä edes yllätä) ja bugeja löytyy runsaasti. Tässä kohtaa voidaan sitten keskustella siitä muutosvastarinnasta.

 12. Merten says:

  Aijoo. Käyttöehdoista vedän kyllä palkokasvin nokkaan.

 13. Kriisi says:

  No en mä tiedä, ehkä olen vähän vanha ja kalkkis, mutta siinä vaiheessa jos olisin ostanut maan johtavan blogihakemiston käyttäjineen, mutta olisin vailla mitään käsitystä “uusien lapsieni” tavoista, en ainakaan kysymättä menisi tekemään ensin alkuun kuin vaipanvaihdon ja ryhtyisin vasta myöhemmin miettimään finessejä.

  No, mä taidankin olla sosialisti enkä kapitalisti.

  Mitä kommunikaatioon tulee, niin edes sen yhdenkään ylläpitäjän ei pitäisi mennä möläyttelemään keskellä katastrofia, varsinkin kun tietää että uudistus on tehty keneltäkään kysymättä ja beta-testaajat pääasiallisesti ignoroiden. Tulee mieleen se nettiä kiertävä vitsikuva kissasta, joka keekoilee poliisikoirarivistön edessä ja alla on teksti “deathwish”.

  > Aijoo. Käyttöehdoista vedän kyllä palkokasvin nokkaan.

  Niin, ja se oleellisin kommunikaatio-ongelma on juuri tuo. Katson näkemykseni ylenkatsomisesta ja aistitun fiiliksen käyttäjistä “pakollisena pahana” olevan suhteellisen oikeutettu ja osuva.

 14. Pörrö says:

  Minä henkilökohtaisesti en vedä palkokasveja nenään siitä, että blogilistaa muutetaan. Muutos on tervetullut ja varmasti suuremmankin blogaajayhteisön toiveiden perässä tehty. Sensijaan asiat joista olen itse vetänyt palkokasvit nenään ovat pitkälti se, että listan perustoiminnot EIVÄT toimi.

  Koodin toimimattomuus on kiistatta ollut betatestausvaiheen perusteella Sanoma Digitalin tiedossa jonka vuoksi tuotantoon lähteminen rikkinäiseksi tiedetyllä koodilla tilanteessa, jossa vanha aluasta toimii on mielestäni rankka virhepäätös. Ihmiset ovat senverran sitoutuneita blogilistaan, että olivat valmiita tekemään ilmaista työtä Sanomakonsernille jotta palvelun lastentauteja ei tarvitsisi tuoda tuotantoversioon. En tiedä yhtään betatestaajaa joka ei olisi olettanut testauksen ideana olevan nimenomaan virheiden löytäminen ja korjaaminen ennen koodin siirtämistä tuotantoversioon. En tiedä missä päätös uuden version siirtämisestä tuotantoon on tehty eikä Sanoma Digital ole vastannut kysymyksiin aiheen tiimoilta.

  Mitä tulee käyttöehtoihin on hyvä että blogaukseni jälkeen muutkin ovat havahtuneet niihin. Käyttöehdot oli tosin piilotettu niin monimutkaiseen paikkaan, että ne vielä tuossa pari päivää sitten piti etsimällä etsiä. Edelleen odotan Sanomalta vastausta kysymykseen, miten mainontaluvan antaneiden henkilöiden tietoja käsitellään.

 15. Merten says:

  No, mä olin nähdäkseni betassa aika alusta asti, ja kyllä niitä bugeja korjattiinkin. Kaikkia ei. En varsinaisesti pidä tätä ongelmana, kunhan ne korjaantuvat (lyhyen) ajan myötä. En varsinaisesti odottanut että kehittäjät jaksavat ottaa kantaa läheskään jokaiseen ilmoitukseen. En myöskään odottanut että kaikkia korjataan ennen tuotantoon menoa.

  Näyttikö tuote menevät tuotantoon liian aikaisin? Ehdottomasti. Syistä ei jaksa spekuloida ilman tarkempaa tietoa. Eittämättä listan peruskäyttötoiminnot – mitä ne nyt sitten on, lienee käyttäjäkohtaista – ovat enemmän tai vähemmän kyykyssä hetken aikaa. Minusta saavat olla, kunhan korjataan (lyhyen) ajan kuluessa. Jos ei korjata, niin sitten ei käytetä, se on aika tarkalleen tuntemukseni.

  Mutta ne käyttöehdot. Ne ei ole tekninen ongelma, ne on periaatteellinen ongelma.

 16. Anu says:

  Minusta tuo “kyllä käyttäjät betatestaavat” -asenne on periaatteellinnen ongelma sekin.

 17. Pörrö says:

  Listan perustoiminnot ovat mielestäni uusien blogikirjoitusten päivittyminen ja haku. Kumpikaan eivät toimi ja se tiedettiin jo betavaiheessa.

 18. Kriisi says:

  Pikkaisen haraa tää elämän siirtymisen ikuiseen betatestiin hyväksyminen mukisematta. Siinä on sellainen lievä “helppo sanoa, kun itseä ei paina”-maku (sukua “salakuuntelu on ihan jees, kun mulla ei ole mitään salattavaa”-asenteelle), jonka takia en filosofiaa osta.

  Leikitään hetki oikein nörttejä: mitäs jos vaikka Debian päättäisi, että hittoon se stable, mennään unstablella tästä lähin. Okei, ainahan voi vaihtaa distribuutiota, mutta jos vaikka muutkin lähtisivät samoille linjoille. Ihanko tosiaan ok, ei se mitään, että pari kolme kertaa kuussa kotisysteemi on perssiillään, kun vaikkapa näytönohjaimen ajurit taas kusahtaa kerneliristiriitaan.

  Noh, ainahan on Windows ja Mac, eiksjoo?

  Tietty tosiasia kun kuitenkin pitää tunnustaa: toki aina voi vaihtaa kanavaa, vaihtaa johonkin näennäisesti toimivampaan, mutta tässä tapauksessa Blogilista nyt sattui vain monen käyttöön olemaan se paras mahdollinen (esimerkiksi kotimaisten bongaamisen kannalta). Eli vähän vaikea mennä ostoksille, kun hyllyt on tyhjillään. Valitettavasti tämän päälle Sanomat varmaan osaksi laskeekin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.