Olette jo voinut voittaa

Lasikuutiossa viritellään Blogikilpailua, mikä on tietty aina kannatettavaa ja kehittävää toimintaa. Minäkin suosittelin muutamaa mainioksi huomaamaani intertekstuaalista tuotetta, ja siinä sivussa – tai ehkä toisinpäin – vastasin markkinatutkimukseen. Oikeastaan minulla ei ole liiemmin kritisioitavaa itse hankkeesta, mutta haluan nostaa tietyn yksityiskohdan esille, kun olen avautunut aiheesta aiemminkin.

“Myös nimettömyyden suojassa kirjoitettava blogi voidaan palkita, mutta vain kunniamaininnalla. Varsinaista palkintoa nimettömälle ei luovuteta.”

Tämän voi toisaalta käsittää mukavaksi kädenojennukseksi meille pseudonyymi-nimimerkkeilijöille tai anonymiteetin suojissa patsasteleville – tuskin palkintogaalaan saapastelee yhtään virtuaalikummajaista pokkaamaan pystejä, vaan jo ajatuksenakin kyse olisi anonymiteetin loppumisesta. Ja on reilua sanoa asia niin kuin se on.

Mutta sitten taas toisaalta; olenko nyt vainoharhainen, vai haistanko tässä taustalla isällistä kannustusta omalla nimellä kirjoittamiseen? Koska jos kirjoittaisit omalla nimellä ja pärstäkertoimella, olisit jo saattanut voittaa. Ja tämän mentaliteetin haluan kyseenalaistaa. Eikä kyse ole edes siitä ettenkö haluaisi seistä sanojeni takana, vaan esimerkiksi siitä, että haluan esimerkiksi erottaa työminäni tästä vapaammasta kirjoittamisesta. Toisin kuin melko suuri osa omalla nimellään (ja henkilöbrändillään, hah) kirjoittavista henkilöistä, minä en kirjoita, toimita, käsittele sosiaalista mediaa, tai toimi yrittäjänä elääkseni.

Jos näin tekisin, se vaikuttaisi väistämättä siihen millaisen kuvan itsestäni annan. Tai olen antanut, tai tulen antamaan. Intterwepin suoma läpinäkyvyys on kuitenkin enimmäkseen illuusio, jota kyvykkäimmät osaavat manipuloida edukseen, ja tietämättömät metsästävät vielä pitkään karanneita sammakoita.

This entry was posted in Aiheeton and tagged , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Olette jo voinut voittaa

 1. Helen says:

  Niinpä, minunkaan mielestäni bloggaamiseen ei mitenkään välttämättä kuulu se, että sen tekee omalla nimellä, ennemminkin ehkä päinvastoin. Nyt kuitenkin monet, ehkä juuri enemmän tai vähemmän ammatikseen kirjoittavat, ovat tulleet omalla nimellään esille, mikä on ymmärrettävää heidän lähtökohdistaan.

  Mutta miksi järjestävä tiedotusväline haluaa nostaa palkinnon arvoisiksi vain omalla nimellä kirjoittavat? Sehän jo rajaa ehdolle kelpaavien blogien määrää, ehkä myös tyyliä ja sisällöltöäkin?

 2. Polga says:

  Omituiselta tuo tuntuu, jollei ammatikseen bloggaa tai yleensä kirjoita ja sitten bloggaa siitä ,D En minä ainakaan halua omalla nimelläni lokittaa, monestakin syystä. Esim. työpaikkaani en halua tuoda julki, en myöskään nimeäni erinäisistä muistakin syistä. En halua läheskään kaikkien minut tuntevien lukevan omituisia ja äärimmäisen valittavia, niuhoja ja v-mäisiä postauksiani. Annettakoon siis jokaisen päättää, lokittaako omalla nimellä vai millä tahansa. Itse asiassa, minua hävettää, koska joku lokittaa minun nimelläni – oikeasti!

 3. Zepa says:

  Olen kirjoittanut nettiin 1990-luvun alkupuolelta saakka ja tiedän, siis TIEDÄN, että omalla nimellään kirjoittaminen olisi sulaa hulluutta näin 2000-luvun puolella. Hulluja ja häiriköitä on netissä vastaava määrä ja laatuluokka kuin Tuolla Ulkona, kiitos mielenterveyspalvelujen alasajon. En halua olla niiden kanssa missään tekemisissä, kaikken vähiten nimellisessä elämässäni. Joten nimellinen elämäni ei ulotu blogeihin eikä muihin www-pohjaisiin foorumeihin.

 4. Jussi Og says:

  Noin puolet suosikkiblogeistani on seudonyymien sykopaattien kirjoittamia. Niillä ole mitään kansalaisdzurnalistista arvoa, koska ne eivät voi olla “uskottavia” ja “luotettavia”, kuten kaikkien omalla nimellä kirjoittavien blogit, palstat, kolumnit, kirjeet, uutisjutut, romaanit ja Post-It -laput luonnollisesti ovat.

 5. t says:

  (Voi olla että olen kyyninen ja katkeroitunut…no sitähän minä olenkin, mutta olin toisaalta jo ennen blogiani, joten seuraavia lauseita ei pidä ymmärtää katkero-kyynis-luontoisena “mua ei arvosteta tarpeeksi!”-vuodatuksena.)

  Olen aika valmis lyömään limpparipullosta vetoa, että eniten mainintoja saa Aasiakas.net tai Salakuunneltua.fi.

  Miten tuollaisen yhteisöpanokseen perustavan blogin oikein palkitsee, vai onko ne laitettu eri sarjaan? Jossain nimittäin höpistiin eri sarjoista, mutta en huomannut sellaista itse kyselyssä…

  Itse en nimeäni blogiini laittanut/laita sen vuoksi, että olen wanha.

  Siksi muistan ajan kun se ääni siellä radiossa oli VAIN ääni siellä radiossa ja sen perusteella sai itse muokata kuvan. Sitten tulikin yhtäkkiä oikea kuva, ja ääni sai kasvot.

  Kyllähän minä vieläkin kuuntelen radiota, mutta jokin on jäänyt pois.

  Siksi minä olen “t”.

  Voin olla yksittäinen henkilö, tai useiden tietokoneiden muodostama keinoäly tai 20 henkilöstä koostuva tuotantoryhmä, joka on ottanut fiktiivisen t-nimisen henkilön esikuvakseen tai ulkoavaruuden valloittajien ensimmäinen offensiivi, ja välitän blogini kautta subliminaalisia viestejä.

  Minä voin olla mitä vaan.

  Se että esim. it-toimittajat bloggaavat tietokone-asioista omalla nimellään ja kuvallaan ei ole ihan sama asia.
  Nimet ja kuvat ovat myös lehdessä (ainakin Tietokone-lehdessä), joten heille blogi on vain oman työnsä jatke.

  Eli siksi minä en käytä nimeäni, vaikka se sitten tarkoittaisikin joidenkin mahdollisuuksien poissulkemista.

 6. Mä olen kirjoittanut omalla nimelläni koko ajan, vuodesta -95 ja enkä näe mitään syytä muuttaa käytäntöä.

  Ihmiskunnassa kommentointi edellyttää rekisteröitymistä ja oman nimensä antamista ja siinä suhteessa olen hiukan joustanut; aikaisemmin moderoimissani paikoissa lensi nimimerkin käytöstä pihalle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.