Vielä yksi asia

No, okei, kaksi. Mutta vain jos ei sitten enää hetkeen tarvitse.

Hesarin näkökulma sensuurikeskustelusta on asiallinen. Verkkoversiosta ei käy ilmi kirjoittajaa, mutta joku jossain sanoi että se on Miska Rantanen, ehkä. Olen joka tapauksessa positiivisesti yllättynyt.

Ylen Aamutv:n keskustelu jossa on mukana Jyrki Kasvi ja Pelastakaa Lapset ry:n projektipäällikkö (jonka nimeä en muista, kun lähetys ei toistu tässä Mäkillä ilman pitkiä kommervenkkejä. Terveisiä vaan Pasilaan). Jokainen pystyy varmaan muodostamaan keskustelusta omat mielipiteensä – minä jäin lähinnä ihmettelemään sitä, että ymmärtääkseni keskustelunaihe oli sama, ja haastattelijat kysyivät samasta aiheesta, mutta haastateltavat tuntuivat puhuvan aivan eri asioista.

Toisaalta, on vähän kylmäävällä tapaa kaunista, miten tämä kymmenminuuttinen haastattelu tiivistää koko ongelman. Asiantuntija kertoo – kohtuullisen selvästi, vaikka kieltämättä vieläkin selvempi olisi voinut olla – miksi asia X ei toimi. Projektipäällikkö (joka lienee jonkun toisen alan asiantuntija) taas puhui että asia X on olemassa, koska se osa taistelua ongelmaa Y vastaan. Asiantuntija kertoo että X ei pelkästään toimi, vaan se myös tekee Y:stä entistä vakavamman ongelman. Projektipäällikkö taas kertoo että Y on vakava ongelma.

Hyytävää on se, että projektipäällikkö on luultavasti ollut mukana antamassa lausuntoa asiasta X, ja on antanut lausunnon sillä periaatteella, että Y on vakava ongelma. Vailla ymmärrystä siitä että X ei toimi, eikä voi toimia. Tai – ja nyt sorrun jo toistoon – hyvin tietäen että X ei toimi, mutta koska Y on vakava ongelma, niin jotain täytyy tehdä. Ja varmuuden vuoksi kertoo sen jälkeen esimerkkejä niistä toimivista (ainakin jollain tasolla, vaikka parantamisen varaa selvästi on) keinoista.

Melko absurdia. Haluan tosin taas sanoa, että minusta Pelastakaa Lapset ry tekee nettivihje-palvelullaan muuten erinomaisen tärkeää työtä.

Se, että luultavasti noin 90 prosenttia ohjelmaa seuranneista ei ymmärtänyt mitään asiantuntijan lausunnoista, mutta eläytyi varsin vahvasti projektipäällikön sanomaan, ei ole enää millään tavalla absurdia, vaan aika helvetin pelottavaa.

Esimerkiksi sen vuoksi, että samaan aikaan puhutaan kirkkain silmin tietoyhteiskunnasta. Että siihen pyritään. Jos joku pysähtyisi haistelemaan aamukahvia, saattaisi huomata että pyrkiminen on jo vähän myöhäistä, koska tietoyhteiskunta istuu jo kahvipöydässä, on lukenut aamun lehdet, ja ihmettelee kun kukaan ei toivota huomenta.

This entry was posted in Aiheeton and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Vielä yksi asia

 1. “tietoyhteiskunta istuu jo kahvipöydässä” Jee. Aikoinaan Tietoiskussa todettin, että “mainosmies syö pöydässäsi”. Ajat muuttuvat :)

 2. Kari Haakana says:

  Joo, alkaa kestävyys ja hermo loppua. Asioihin vaikuttaminen on nuorempien tai paksuperseisempien ihmisten laji. Tosin mulla on kyllä edellytyksiä tossa jälkimmäisessä kategoriassa. Ilmeisesti liian vähän. Lopettanen lenkkeilyn.

 3. Zepa says:

  Mulla on kans aikas paksu perse, mutta jotenkin alkaa hyydyttää todella. Ainoo, millä voi edelleen pitää itsensä jotenkin adrenaliinissa ja hereillä on se, että päivänpolitiikan akat kerää helppoja irtopisteitä leikkimällä tyhmempää kuin ovatkaan (koska “ajatelkaa lapsia!” toimii kuitenkin aina, miksi nähdä sen isompaa vaivaa?) ja vieläpä vetämällä siihen mukaan hyväntahtosiia lastesuojelijoita ja muita, joilla makeinta ikinä on päästä peesaamaan jotain blondia ministeriä.

  Tuollainen tyhmyys ja vastapuolta kuuntelemattomuus nimittäin ei oo yksinkert. mahdollista. Ei edes tällä planeetalla. Tässä on takana jotain muuta, ja se on poliittinen valta.

 4. -rh says:

  Onneksi ei tule aamuTV:tä seurattua.

 5. Janka says:

  Minä itse en ymmärrä, miksi tästä ollaan kaikkialla tekemässä teknistä ongelmaa.

  Oma äitini ymmärsi ongelman puolessa minuutissa konseptin “ennakosensuuri, salainen” pohjalta. Ei tarvinnut puhua netistä eikä mistään. Nähdäkseni tekemällä tuosta perusongelmasta nettikysymys tehdään hallaa koko asialle. Kansalaiset tottuvat ajattelemaan, että en minä siitä mitään ymmärrä, intternettitekniikasta, päättäkööt asiantuntijat, vaikka kyseessä ei millään lailla oikeasti pohjimmiltaan ole *tekninen* ongelma, vaan vallanjakokysymys.

  (Selitin sitten kyllä äidilleni myös millä lailla lista itse asiassa haittaa lapsipornon vastaista työtä, ja ymmärsi se senkin.)

 6. Merten says:

  Ei, vaan siinä on kaksi erillistä ongelmaa, jotka liittyvät toisiinsa. Toinen ongelmista on tekninen, toinen on vallanjakokysymys. Se, kumpaa pitää merkittävänä (tai merkittävämpänä), lienee kiinni näkökannasta ja painotuksista.

  Valtaosan ihmisistä luulisi olevan kiinnostuneempi jälkimmäisesti, mutta takertuvat ensimmäiseen, jota eivät ymmärrä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.