Tavan sinä pyhität

2.

Enää ei oikein jaksa innostua kiertokirjeistä, tehtävistä, testeistä ja ylipäätään meemeistä. Niitä pukkaa ovista ja ikkunoista, massa hukuttaa alleen oivalluksen, ja suurin osa on kuitenkin sellaista ammu ja unohda -tyyliä.

Minusta varsinaisia meemejä, jotka vaikuttavat ajattelutapoihin, kirjoittamiseen – ja kieleen – ovat olleen ne hetket kun joku on lanseerannut termin joka on jäänyt puhe- ja kirjoituskieleen. Ainakin ne ovat helpoiten seurattavissa ja nähtävissä.

Muistelen, että omalta kohdalta kytemään ovat jääneet erilaiset nimet joita on tullut viljeltyä. Klassikot lienevät tässä tapauksessa niitä, kun piti erottaa kaksi samannimistä kirjoittajaa (terveisiä vaan Skitso- ja Perse-Janneille, olen yhä pahoillani) tai kategorisoida jokin ryhmä (Trio Erektuksen pojille en osaa olla pahoillani, koska keksintö ei alunperin ole oma ja nimi on raflaava).

Toisaalta ovat sitten ne tekstit jotka keräävät paljon lukijakuntaa ja jäävät elämään. Kävijöitä kun seuraa, niin ajan päästäkin tulee tasaista kävijävirtaa. Viallinen tuote on sellainen sivu ja julistus, joka kerää yhä kymmeniä kävijöitä viikottain ja linkkejä on näkynyt aika liuta. Jos ihmisten (osto)käyttäytymiseen vaikuttaa, se on minusta esimerkki toimivasta meemistä. Kampanjat ja boikotit yleensä ovat. Votelordi.org on myös aika hyvä esimerkki siitä miten yritetään vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen sinällään varsin yhdentekevässä ja ohimenevässä asiassa.

Tavallaan kaikki, mikä saa lukijat ajattelemaan asioita, samaistumaan tai ajattelemaan uudelleen, on meemiä, sosiaalista hakkerointia ja mielipiteiden muokkausta.

This entry was posted in Ihmelapsen viimeiset hetket. Bookmark the permalink.

2 Responses to Tavan sinä pyhität

  1. A.G. says:

    Jommallakummalla meistä menee nyt numerointi sekaisin. Vai onkohan tässä takana joku suurempi suunnitelma?

  2. Merten says:

    Oho. Korjattu.

    Olen innokas pääsemään listan loppuun ja laitumelle, luulen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.