Lyhyt hiljainen hetki suomalaisen musiikkiteollisuuden edesmenon johdostaRakkaat kotimaiset artistit ja ääniteollisuuden, että edunvalvontajärjestöjen edustajat. Saanko hetkeksi jakamattoman huomionne?

Tuossa viereisessä kuvassa näkyy minun kontribuutioni suomalaiselle kevyen- ja rockmusiikin julkaisutoiminnalle. Vasemmanpuoleisessa pinossa niiden artistien, jotka kursoorisella vilkaisulla löysin vetoomuksista (1 ja kirjeistä kansanedustajille – ja oikeanpuoleisessa pinossa loput, eli niiden artistien jonka kannoista en tiennyt, tai jotka ovat ilmaisseet olevansa uutta tekijänoikeuslakia vastaan, plus kokoelmat. Muutaman kymmenen levyä on muilla mailla. Ulkomaisia on toiset mokomat pinolliset.

Siinä on varovaisesti arvioiden kaksi ja puolisataa levyä. Se tahtoo sanoa, että vuosittaiset levyostoikseni ovat vähän rapiat kaksikymmentäviisi kotimaista levyä, joista suurin osa ihan painotuoreita – siis hintavia. Jos nyt lasketaan oikein alakanttiin pyöristäen, niin levyjen keskihinta jossain viidentoista euron hujakoilla. Laskisin kustantaneeni ainakin kuukauden luovaa aikaa kotimaiselle artistille, veroineen kaikkineen. Ei tarvitse kiittää! Sopimus on ollut molemmin puolin reilu; minulle musiikki, teille rahaa elämiseen ja itsenne toteuttamiseen. Ja sitten vähän kustantajillekin, työn sankareille.

Teillä on nyt vakaa aikomus rikkoa tämä molemminpuolinen sopimus. Te haluatte yhä minulta rahaa, mutta vastineeksi ette enää tarjoa musiikkia; tarjoatte rikkinäisiä cd-levyjä ja rajoitettua kuunteluoikeutta musiikillenne. Minä en siis enää maksa kahtakymmentä euroa teille siitä että voin ostaa levyn, viedä sen kotiin ja kuunnella haluamassani paikassa, haluamallani tavalla. Te haluatte minulta kaksikymmentä euroa siitä että voin ostaa rikkinäisen levyn, jota voin kuunnella teidän valitsemillanne laitteilla ja teidän valitsemallanne äänenlaadulla – enkä mahdollisesti ollenkaan autossa, makuuhuoneen vanhassa mankassa, siinä toisessa kotitietokoneessa jossa ei ole uusinta Wintööttiä, tai joissain kahdesta mp3- ja yhdestä md-soittimestani. Te ette myöskään halua minun ottavan varmuuskopiota myymästänne levystä, josta maksoin sen kaksikymmentä euroa. Voin vakuuttaa, etten ole kiinnostunut kustantajanne mainostamista uusien levyformaattien mahdollisuuksista. Olen ollut kymmenen vuotta – ja pidempäänkin – tyytyväinen musiikkiinne. Jos jotain saisi pyytää, niin lyriikat levynkansiin olisi ihan riittävä kumarrus. Minua ei niin kiinnosta vaikka sulkisitte jokaisen ääniteyhtiönne painaman levyn suudelmin ja ripottaisitte taikapölyä päälle. Enemmän se musiikki.

Te haluatte tehdä tämän vaikka teidän, rakkaat artistit – puhun nyt teille, enkä kustantajien tai edunvalvontajärjestöjen edustajille, joiden tiedän tietävän – pitäisi olla tietoisia siitä että nyt hyväksyttävänä oleva tekijänoikeuslaki ei onnistu rajoittamaan piratismia ja että nykyinen lainsäädäntö antaa valtuuttamillenne tahoille varsin muikeat keinot taistella piratismia vastaan.

Te haluatte taistella myös minua, kuuntelijaanne ja asiakastanne vastaan. Tämä saattaa tulla teille yllätyksenä, mutta minä en ole erityisen otettu saamastani huomiosta. Minä en alkuunkaan pidä siitä, että te implikoitte minun olevan potentiaalinen rikollinen, jota sietää valvoa. Enkä siitä, että te haluatte pitää takaoven auki, jos vaikka edustajanne sattuisi jonain kuulaana päivänä innostumaan varmuuskopiointini sakottamisesta. Saatatte nyt tukehtua äänitefirman kustantamaan dallaspullaan, mutta edustajanne ei ole erityisen tunnettu reilusta pelistään. Päinvastoin, se on erityisen mieltynyt hyödyntämään kaikki lakiin jätetyt porsaanreiät.

Lopuksi haluaisin kysyä teiltä, rakkaat artistit – koska lopulta minulla on ollut erityisen toimiva suhde teidän kanssanne nämä viimeiset kymmenen vuotta – kumman kuvassa näkyvistä pinoista olettaisitte tulevaisuudessa kasvavan minun rahoillani?

Ihan oikein arvattu. Enkä liioin vaivaudu keikoillenne.

Terveisin,
hivenen tympääntynyt kuuntelijanne.

Ps. Kauko, tuu pois sieltä, siellä on peli menossa.

(Myöhemmin)

Vesa kertoo saman huolitellummin.

Sami-Pekka Haaviston vastine IFPI:n avoimelle kirjeelle.

Jan Vapaavuoren kolumni. Minä aika harvoin olen samaa mieltä kokoomusedustajien kanssa, ja mahdollisesti vielä harvemmin Vapaavuoren kanssa, mutta nyt joudun kyllä nostamaan hattua.

Sulka.net teknisen suojauksen määrittelystä.

1) STT oikaisee uutistaan artistien vetoomuksesta. Nyt kun joku artisteista kertoisi vielä kannattaako lakiesitystä nykyisessä muodossaan ja kaikkine puutteineen. ÄKT ja sen edustamat kustantajat lienevät tehneet jo kantansa selviksi.

This entry was posted in Ihmelapsen viimeiset hetket. Bookmark the permalink.

63 Responses to Lyhyt hiljainen hetki suomalaisen musiikkiteollisuuden edesmenon johdosta

 1. Merten says:

  Olen aivan samaa mieltä piratismin kitkemisestä; etenkin nyrkkipajoissa tuotetuille levykopioille toivotan pikaista matkaa historian lehdille. Netissä liikkuville kopioille mahtaa parhaiten tekemällä jotain levittäjille; lakiehdotus ei juuri anna aiempaa enemmän kättä pidempää niitä vastaan.

  Minun otantani nettikauppoihin on, että Mediaplayer-fiksattuihin tiedostoihin en koska, koska en ao. ohjelmasta pidä ja haluan kuunnella musiikkia myös kakkoskoneestani, jossa seisoo Linux ja kannettavasta soittimestani, joka ei Mediaplayer-fiksattuja tiedostoja tue. Paitsi tietysti jos rikkoo lakiehdotusta vastaan ja kääntää ne toiseen muotoon. Itunes-kauppakin arveluttaa; siinäkin on Itunes-sidonnaisuus joka pitää kiertää muuttamalla tiedostot johonkintoiseen muoton.

 2. Pingback: Symmetrinen näkökulma»Blog Archive » Mikä tätä maata vaivaa?

 3. Wee says:

  No voi …tana!
  Mitä kohtaa vetoomuksesta te ette ymmärrä??
  Eiköhän se ole melkolailla eri asia, kuin
  lain määritellyn muodon tukeminen!!!!

 4. Merten says:

  Kyllä me sitä vetoomusta (jos Elvis ry:n vetoomusta tarkoitat) ymmärrämme; sitä miksi ja miten se on koplattu mukaan näihin lain käsittelyn alla julkisuuteen tulleisiin ÄKT:n ja Lyhdyn julkilausumiin me emme ymmärrä. Tulee sellainen olo että artistia on ns. käytetty pissalla yhtä paljon kuin meitäkin. Eikä se ole mukava tunne.

  En yleensä tykkää muuttaa tekstejäni jälkikäteen, mutta lisäsin viittauksen Elvis ry:n vetoomuksesta STT:n/Digitodayn uutiseen vetoomuksen kevään vetoomuksen uudelleenkäytöstä.

 5. Entinen CMX:n kuuntelija says:

  27.09. http://www.cmx.fi/uutiset/
  “Me kannatamme uuden tekijänoikeuslain läpiviemistä, sillä se puutteineenkin (10v. valmistelutyötä EU-tasolla!) on parempi (ainoa) vaihtoehto kuin niitten aina samojen suurteollisuuden lobbarien yritykset vesittää koko tekijänoikeuden käsitteistö vetoamalla mediassa populistisiin pikkutäkyihin.

  Eikä tuo lakiesitys muuten kiellä sitä paljon puhuttua kopioimistakaan omaan käyttöön, kuten jotkut tietotekniikkatalojen etuja ajavat haaparouskut väittävät.”

  Eli tuossa on ainakin yksi artisti joka tukeen lakia juuri nykyisessä muodossa. Ihme tuuliviirejä kun vain muutama päivä aiemmin oli ääni kellossa ihan eri 25.9. http://www.cmx.fi/kysy/2005/9.php “Emme kannata tuota nykymuotoa, mikä näkyy levyistämme, jotka ovat normalissa cd-formaatissa”

  Munatonta touhua!

 6. Hyviä kommenteja says:

  Asiasta ekaa kertaa kuultuani ihmettelen mm. sitä, että laki on hyvin epäoikeudenmukainen eikä itseasiassa estä piratismia mitenkään.

  Ihmettelen kovasti sitä, että jos kerran mm. työkopioiden teko itselle on kiellettyä etkä saisi esim. mp3 soittimeesi kopioida omaa ostettua musiikkia niin miksi a) niissä tyhjissä CD-aihioissa (tyhjät cdt) on mm. tekijänoikeiusmaksu, miksi mp3 soittimissa on tekijän oikeus maksu..jos näille ei kerran saa kopioida omaa ostettua tavaraa niin mikis noissa sitten on noita maksuja??? Haloo lain laatijat..herätkää ja kuunnelkaa kansaa, joka on teijän työnantaja. Kansa on monessa asiassa monin verroin teitä fiksumpaa ja osaa käyttää talonpoikaisjärkeä ja oikeutta.

  Terv. Lainlaatijoihin ja varsinkin eduskuntaan täysin tympääntynyt

 7. Pingback: Teemun Blogi » Blog Archive » Lyhyt hiljainen hetki suomalaisen musiikkiteollisuuden edesmenon johdosta

 8. Wee says:

  Arvoisa henkilö 56. Luuletko tosiaan, että
  cd-aihioden (joita ylivoimaisesti suurin osa
  kuluttajista käyttää) hinnoissa on mukana
  “kasettimaksu”, eli teoston osuus? Levyissä joista
  teostolle korvaus menee, lukee paketin kannessa
  yleensä -for music use only-. Hintaa näillä
  levyillä on huomattavasti enemmän N.(2-3e), kuin eniten käytetyillä “tavallisilla” levyillä.

 9. Merten says:

  FYI, ei ole jäänyt enää paljoa muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä passiiviseen vastarintaan:

  http://merten.kapsi.fi/?page_id=110

 10. thebanzai says:

  Anssi Kelan seuraava levy ei tule enää toimimaan Mikan faijan bmw:n soittimessa.

 11. cele says:

  “Arvoisa henkilö 56. Luuletko tosiaan, että
  cd-aihioden (joita ylivoimaisesti suurin osa
  kuluttajista käyttää) hinnoissa on mukana
  “kasettimaksu”, eli teoston osuus?”

  Kyllä se vain näin on. Hinta on 0.185e / 650mb tai 0.2e / 700mb levy.

  Lähde:
  http://www.hyvitysmaksu.fi/index.php?level=1&group=1&page=3

 12. pösilö says:

  “Levyissä joista teostolle korvaus menee, lukee paketin kannessa yleensä -for music use only-. Hintaa näillä levyillä on huomattavasti enemmän N.(2-3e), kuin eniten käytetyillä “tavallisilla” levyillä. ”

  No toihan nyt on siis ihan täyttä puppua. Noi levyt, missä on toi ‘For music only’ -teksti ovat rakenteeltaan hieman erilaisia. Nuo levyt ovat olemassa siksi, että osa vanhemmista cd-soittimista eivät suostu soittamaan ‘tavallisia’ cd-r:iä.

  Kasettimaksun kanssa noilla ei ole mitään tekemistä.

 13. Pingback: .:Kulutusjuhla:. » Blog Archive » Kuluttaja boikotoi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.