Hiljalleen takaisin sivistyksen ja tietyömaiden pariin

Lakkoa on nyt jatkunut, mitä, yhdeksän päivää. Päivä päivältä se on vaikeampaa – tuntuu, että vaikeampaa kuin edellisellä kerralla, mutta varma en voi olla. Kipu on aina voimakkainta tässä ja nyt, muistelmissa se hiipuu. Silti, kynsin ja hampain, päivä kerrallaan. On niin monia asioita joita kaipaan.

(Tupakkaa!)

Luin juhannuksena Alastair Reynoldsin uusimman, Century Rainin. Siinä on kirjailija joka kurkottelee kohti täydellistä, massiivista scifi-eeposta, mutta onnistuu aina kompastumaan omiin kengännauhoihinsa. Mahtavia ideoita, järeä ja mielikuvistusta kiihottava alku, lukukokemus joka saa valvomaan pikkutunneille… Ja sitten se vain jotenkin lässähtää. Loppukin on yleensä hyvä, mutta ei kanna kirjojen alkupuolen asettamia odotuksia. Kannattaa silti lukea – ehdottomasti, jos tieteiskirjallisuudesta tykkää. Tai jazzista.

Juhannuksen jälkeiset päivät ovat menneet Taken-televisiosarjan parissa. Sen, joka tulee sunnuntaisin Subtv:ltä. Missasin yhden jakson, sisuunnuin, ja kävin vuokraamassa koko jatkumon, joka pitää katsoa läpi ennen loppuviikkoa. Meneehän se loma näinkin. Aurinkoakin ehti jo tulla.

Toisaalla käydään kiivasti linkitystä ja vähemmän kiivasta keskustelua siitä että joku on saanut jossain ravintolassa huonoa palvelua, ollut julkisesti nuivakkaa mieltä asiasta, ja nyt ravintola on pahoittanut mielensä. Tämä on vähän niitä juttuja, että tekisi mieli linkittää ao. asiaan jotta se saisi julkisuutta (oikein tekee mieli polkea lokaan moista torspoa ravintoloitsijaa), mutta ei pysty – ikinä en ole ao. ravintolassa käynyt, enkä ole huonoa palvelua saanutta asiakasta tavannut. Millä perusteilla pitäisi tunkea lusikkansa – anteeksi nyt vain kömpelö sananvalinta – soppaan? Että jos elämäntapapäiväkirjailijat sopuleina ryntäävän raadon kimppuun, niin onko se oikein ja hyvä, vaikka se raato sitten viimeisillä voimilla vittuilisikin yhdelle niistä?

Netti on pelottavan voimakas lyöntiase. Se on vähän kuin sata innokasta koululaista pesismailojen kanssa, sellaisia jotka eivät pysähdy miettimään että mitä on tapahtunut, ainoastaan että kaveri on kertonut noin ja nyt mennään antamaan joukolla turpaan naapurikaupungin pojalle. Ei sillä ole mitään väliä mitä se kaveri tai naapurikaupungin poika on sanonut, onko se oikeassa vai väärässä – tärkeää on se, että kaverilla on hyppysissään niin paljon voimaa että sillä voi lyödä aika monta naapurikaupunkilaista matalaksi, ansaitsivat ne sen tai eivät.

Minua vähän pelottaa miten kepein perustein ollaan innokkaasti nostamassa jotain ravintolaa koskevaa kirjelmää hakutulosten ykköseksi. En epäile, etteikö kirjelmän tehneellä ja ravintolan kiusaamalla – jos se nyt on niin – ole hyvää syytä puolustautua, mutta kieltämättä vähän kylmää, kun ajattelee, miten lapsellisen helppoa olisi käyttää sitä mainittua valtaa väärin.

Toinen juttu mikä minua ei niinkään kylmää, mutta vähän risoo, on tämä kesäsateen lailla nouseva lynkkausmieliala – että perkele, nyt käy joku nettiä ja netinkäyttäjiä vastaan, annetaan oikein joukolla ja lujaa niin oppii olemaan. Ettekö Te Tiedä Keitä Me Olemme? Me Olemme Kansanvalta.

Risoo minua sekin jos joku ravintoloitsija on tyhmä ja uhkailee, mutta se ei ole mitään uutta ja olen jo oppinut olemaan pelkäämättä.

This entry was posted in Ihmelapsen viimeiset hetket. Bookmark the permalink.

5 Responses to Hiljalleen takaisin sivistyksen ja tietyömaiden pariin

 1. Visa says:

  Olennaista ei ole se, onko ruoka ollut kylmää tai palvelu huonoa, vaan se, että Suomessa on oikeus tehdä reklamaatio, jos siihen kokee tarvetta. Mikään laki ei myöskään kiellä julkaisemasta reklamaatiota netissä. Eri asia olisi, jos ravintolaa paneteltaisiin kyseisessä kirjeessä, mutta kun se on kirjoitettu niin asiallisesti kuin nyt tuon tyyppisen kirjeen voi kirjoittaa. Ainahan reklaamatio kuulostaa ulkopuolisen korviin vähän nokkavalta, mutta se, että ravintola väittää saavansa 5000 euron kuukausitappiot yhden ihmisen julkaisemasta valituksesta, pistää tässä kyrsimään.

  Ja linkittäminen on aika kaukana kuitenkin lynkkauksesta vaikka samalla kirjaimella alkaakin.

 2. Merten says:

  Olen kerrankin käyttäjäystävällinen ja laitan vastauksen ihan omana kokonaisuutenaan, että on permalinkit ja kaikki. Silivuplee:

  http://merten.kapsi.fi/?p=34

  Edit: Eiku, olisihan näissä kommenteissakin. Kaikkea ne suunnittelijat ajatteleekin.

 3. Pingback: marginaali » Vielä kerran tapaus Lehtovaara

 4. Pingback: Keitetty Kumiperuna » Internet on voimakas

 5. Pylkkö Tuomas says:

  Miten ravintolaa kehtaa, on jotain mitä en voi ymmärtää. Asiakkaat ovat käsittääkseni heidän elantonsa, työnsä kohde… Kaikista yksityisistä palvelualoista varmasti epämielyttävimmät kokemukset Suomessa tulee juuri ravintola- tai baarialalta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.